vrijdag 24 april 2015

Amsterdamse Dikke Dame?

Nou, dat is een lekker vage titel...
Het heeft te maken met de 2 haaksels die deze week zijn gemaakt, maar laat ik even bij de juiste volgorde blijven.
Afgelopen zondag waren Remco en ik 7 jaren samen. Waar ik het leuk vond om eens een extra lekker ontbijtje te maken en een mooi (hartjes) ijsbordje 's middags te presenteren (Remco is gek op ijs), greep Remco de gelegenheid aan om mij weer eens te verwennen met lieve cadeautjes. Ik kreeg een heel lieve kaart, een doos met hartjeschocolade en 2 haakboekjes die op mijn denkbeeldige wensenlijstje stond (hij had heel goed opgelet als ik een titel benoemde)


Omdat Remco heel trots is op zijn Amsterdamse roots haakte ik diezelfde dag nog een Amsterdammertje (zo'n beroemd paaltje) voor hem:


Het boekje van de Dikke dames kwam ook juist op tijd, want vandaag is er iemand jarig die aan het sparen is voor een schilderij van de Dikke Dames. Ik heb enorm moeten haasten, want de dames zijn nou niet bepaald makkelijk in de omgang, het was een grote uitdaging om te haken. Maar wat een geniaal patroon!
Gelukkig had ik haar precies op tijd af en ik vind haar heel geslaagd :-)


Ik heb alleen niet veel tijd meer gehad om een foto te maken, dat had duidelijk wel beter gekund ;-)

Fijn weekend!

vrijdag 10 april 2015

Patroon Harige Harry Spin

Er waren toch wel wat geïnteresseerden voor het patroon van de spin uit het vorige bericht, dus hier komt het:


Benodigdheden: -dubbele draad acryl, zwart (van b.v. Zeeman, Wibra)
                           - sprietjes garen zwart
                           - haaknaald 3 en 4
                           - vulling
                           - stopnaald
                           - gele veiligheidsoogjes ca 8 mm

Zoals ik hem heb gemaakt is hij zo'n 14 cm.

Lijf: (dubbele draad acryl met naald 4)

Let op: toer 2 t.m. 12 worden alleen in de achterste lussen gehaakt!

1: Magische ring met 6v (6)
2: 2v in elke v (12)
3. 2v in elke 2e v (18)
4. 2v in elke 3e v (24)
5: 2v in elke 4e v (30)
6: 2v in elke 5e v (36)
7: 2v in elke 6e v (42)
8: 2v in elke 7e v (48)
9 t.m. 11: v in elke v (48)
12: elke 7e en 8e st samen (42)
Verder haken in beide lussen!
13: elke 6e en 7e st samen (36)
14: elke 5e en 6e st samen (30)
15: elke 4e en 5e st samen (24)
16: elke 3e en 4e st samen (18)
17: elke 2e en 3e st samen (12)
Vul het lijf op.
18: elke 2 st samen (6)
Knip de draad af op zo'n 10 cm, rijg het door de overige 6 steken, trek daarmee het gaatje dicht en hecht de draad netjes af.

Neem nu het sprietjesgaren en naald 3. Haak op ieder voorste lusje vanaf toer 2 t.m. toer 12 een vaste, zodat je een harige rug krijgt; de buik blijft onbehaard.

Kop (dubbele draad met naald 4)
De kop wordt gewoon in beide lussen gehaakt.

1: magische ring met 6v (6)
2: 2v in elke v (12)
3. 2v in elke 2e v (18)
4. 2v in elke 3e v (24)
5 t.m. 8: v in elke v (24)
Bevestig de ogen tussen toer 3 en 4, met 4 steken tussenruimte.
9: elke 3e en 4e st samen (18)
10: elke 2e en 3e st samen (12)
Vul de kop op.
11: elke 2 st samen (6)
Knip de draad af op zo'n 20 cm, rijg het door de overige 6 steken, trek daarmee het gaatje dicht en naai de kop aan het lijf. Ik heb de kop met een huisdierenborstel opgeborsteld om een zacht harig effect te krijgen.

"Kaken" (naar wens, met enkele draad acryl en naald 3)

Knip een draad van de zwarte acryl van ongeveer 40 cm en haak 2 lossen. Trek de draad door de laatste losse en steek de draad door het oog van de stopnaald. Steek de naald aan de onderkant van de kop in tussen toer 4 en 5 en 2 steken verder weer naar buiten (ook tussen toer 4 en 5). Haak nu weer 2 lossen en hecht af. Werk de draadjes netjes weg.

Poten (maak er 8 met een enkele draad zwarte acryl, vanaf aangegeven punt ook met sprietjesgaren en naald 3)

Haak 3 lossen met de enkele draad acryl, 2x 1 v in de 2e en 3e st vanaf de naald (=voetje).
Haak nog 19 lossen met de enkele draad. Haak terug op elke losse hv, nu samen met sprietjesgaren, aansluitend ook rond het voetje met hv. Het sprietjesgaren kan afgeknipt worden op zo'n 8 cm en netjes afgehecht worden. Het acryl knip laat je een stuk langer, zo'n 15 cm. steek deze draad tot iets voor de helft van het pootje door en sla 1 á 2 steken over om een knik te vormen, zet de knik met een steekje vast (zie foto's; het voorbeeld pootje is voor de duidelijkheid hier in het oranje) en steek door naar het uiteinde van de poot.


Naai aan iedere kant van je spin 1 poot aan de kop en 3 aan het lijf, probeer daarbij de knik naar boven te laten wijzen!
Je spin is klaar om te knuffelen :-D

Je mag dit patroon vrij gebruiken, ook je spin verkopen, maar niet mijn patroon verkopen of doen alsof het jouw patroon is. Mijn patroon en/of mijn foto's mogen niet geplaatst worden op internet, natuurlijk wel de link naar dit blogbericht met het patroon. Ga alsjeblieft netjes om met mijn ontwerp.

Mochten er onduidelijkheden of fouten in het patroon staan, hoor ik dat graag, zodat ik het kan aanpassen.

Veel plezier ermee!


maandag 6 april 2015

Zwart en harig

Er wonen, net als bij de meesten van jullie, heel wat ideeën in mijn hoofd, zo ook om onderstaande amigurumi te maken. Een klein projectje maar de ideale tegenhanger van de zoete deken waar ik toch best een tijdje mee bezig ben geweest.
Ik vind het zo'n schatje geworden! :-D
Kijk, hij is lekker buiten aan het spelen, maar ook binnen is hij welkom, hoor.


Hij is nog maar klein, hoor, dus geen paniek; hij is maar 14 cm :-)


Hij is gehaakt met een dubbele draad acryl en naald 4. Zijn lijf en poten zijn met sprietjes garen afgewerkt, zijn koppie alleen geborsteld. Ik heb geen patroon gebruikt, wel meegeschreven dit keer, maar ik denk dat er niet zoveel mensen zijn die graag een spinnetje willen haken. Of toch wel? Laat maar weten, dan plaats ik het patroontje hier op mijn blog.

In mijn vorige blogbericht schreef ik al dat ik met nog 2 van die leuke "card in a box"-kaartjes bezig was. Ik heb ze nu voor zover klaar. Als ik weet voor wie ze bestemd zijn, kan ik ze makkelijk af maken, want de ballonnetjes zitten nog los (om eventueel cijfers o.i.d. op te zetten) en ook de flapjes zijn nog volop te versieren.


Weer heel anders, maar ook feestelijk.

donderdag 2 april 2015

Zoeter dan zoet

Hè hè, hij is af: de zoeter-dan-zoet deken!
Ik heb al eens eerder een baby-omslagdoek gemaakt aan de hand van dit patroon (de Nederlandse versie vind je hier) en wist dat ik er nog wel eens een dekentje mee zou maken. In dit geval is het een ledikant-deken geworden of natuurlijk ook heel goed te gebruiken op de bank, e.d.
De deken is iets groter dan de vorige blauwe, namelijk ruim 100 x 145 cm. en weegt 740 gram.
Ik heb weer gehaakt met acryl van Zeeman en Wibra, dit keer met naald 4.

Niet scheef, wel lastig te fotograferen of te korte armen ;-)


Het schaapje haakte ik al veel eerder, ze blijft een goede figurante ;-)

Als dit nog niet zoet is...
Ik houd zelf totaal niet van roze, roep altijd gekscherend dat ik er allergisch voor ben, maar vind het in combinatie met de hartjes wel lief geworden.
Ook dit dekentje mag in juli mee naar de weversmarkt.


Dan iets heel anders:
Enkele weken geleden plaatste Petra (Peasure by Petra) zo'n ontzettend leuk kaartje! Ik had het al vaker gezien op internet, maar had geen flauw idee hoe het in elkaar zat en wist ook niet waar ik naar moest zoeken, dus even gevraagd naar een link o.i.d. Het modelletje heet "card in a box", oftewel "kaart in een doosje". Ik maakte mijn eerste exemplaar voor mijn lieve vriendinnetje Vera, die gisteren jarig was. Ze heeft hem goed ontvangen, dus nu kan ik jullie het laten zien:

card in a box

Boven aanzicht

en zo gaat hij op de post :-)
Het is een kaartje met enorm veel mogelijkheden en erg leuk om te maken! Zo leuk zelfs dat ik er nu met nog 2 bezig ben :-)
Dank je wel Petra voor je hulp! Petra nomineerde vandaag mijn blog voor de Liebster Award, ook daarvoor dank je wel, Petra! Ik voel me vereerd, maar ik geef de award door aan alle blogsters, omdat ik denk dat iedereen zijn/haar best doet op het bloggen ;-)