maandag 5 mei 2014

We waren in... Litouwen!


Ik hoor jullie denken: a. waar ligt dat? en b. wat moet je daar nou?
We beginnen met vraag b.: de zoon van mijn vriend woont sinds een jaar in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen en wij wilden graag zien waar hij woont en wat hem daar gebracht had, de zoon wilde graag zijn woonomgeving laten zien.
Vraag a. is het makkelijkst te beantwoorden met een kaartje
Litouwen heeft als buurlanden: Rusland, Polen, Wit Rusland en Letland, vanaf Eindhoven is het 2 uurtjes vliegen.
We vlogen maandag heel vroeg en werden in Litouwen opgewacht door de zoon en zijn Litouwse vriendin. Zij brachten ons eerst naar het hotel om de bagage te dumpen, waarna we vervolgens met de auto een tourtje door de stad maakten voor een eerste kennismaking. Net buiten de stad hebben we wat gedronken en een lokaal borrelhapje genomen. We gingen nog naar een stuk bos waar moderne kunst was opgesteld, maar dat viel ons allemaal erg tegen. Wat wel een heel leuk onderdeel van het programma was, was een bezoek aan de televisietoren, vanwaar je een schitterend uitzicht had over de stad en de omgeving. 's Avonds aten we (heel goedkoop en erg lekker, zoals in ongeveer elk restaurant) in een gezellig restaurantje traditionele Litouwse gerechten.


Dinsdag gingen we met de auto een heel eind rijden langs eindeloze bossen, uitgestrekte velden en kleine woongemeenschappen, waar ik mij verbaasde over de minuscule huisjes waarin oude mensen wonen en een moestuintje onderhouden, omdat hun inkomen niet meer toestaat. We kwamen uit in de stad Druskinikai, die bekend staat om de vele "welness resorts". We maakten er een wandeling door een nieuw aangelegd park

en daarna door het stadje zelf, waar ik een mooi voorbeeld van het, in mijn ogen, meest opvallende kenmerk van Litouwen namelijk grote contrasten, heb kunnen vastleggen:
Rechts zie je een heel slecht onderhouden grauw blok beton gebouwd in de sovjet-tijd, links een modern gebouw met een veel gezelligere uitstraling.
Na het bezoek aan de stad gingen we naar een museumpark over Litouwen tijdens het communistische regime van de Sovjet Unie; heel indrukwekkend en openbarend.

Woensdag zijn we met de trein naar Trakai gegaan. De trein was modern, maar het spoor is voor het grootste gedeelte flink verouderd. De trein rijdt erg langzaam, seinen gebeurt nog met van die "spiegelei"-bordjes die met de hand omhoog gestoken worden. Mensen nemen niet de moeite om het perron te verlaten via de daarvoor bestemde manieren, maar steken gewoon het spoor over, dat was echt een vreemde gewaarwording.
Trakai is een stadje, gebouwd bij een dubbel kasteel op een (schier)eiland dat erg smal is. We hebben er een schitterende wandeling gemaakt langs het water (waar de vele toeristen niet kwamen) en hebben het prachtige kasteel bezichtigd.
Terug gingen we via de toeristische route, de straat met huisjes en flats en kozen we de bus om dat ook eens meegemaakt te hebben. Dat was een avontuur op zich: een tamelijk oud busje, opgekocht in het buitenland, dat rammelend, hortend en storten over de weg ging. Er was overigens geen eenheid bij de busmaatschappij, want je kon net zo goed een opgekochte touringbus treffen of stadsbus.
Donderdag zijn we met ons tweeën op pad gegaan in Vilnius. We hebben vele straatjes doorkruist en gebouwen bewonderd. Hier een impressie:
Het park waar tot augustus 1991 een gigantisch beeld van Lenin stond,
nu hangt de nationale vlag van Litouwen er te wapperen.
Een gammel houten huisje naast een enorm flatgebouw, ergens midden in de stad.
  
                Een prachtig Middeleeuws gebouw langs de rivier
Een Russisch-Orthodoxe kerk, vol pracht en praal met een bedelend oud vrouwtje er voor.
Een Katholieke kerk
Een heel gammele trolleybus
Een mooi straatje
De markthal
We waren heel blij dat de markthal open was, want het bleek een nationale feestdag te zijn (Litouwen hoort 10 jaar bij de Europese Unie) en we waren toch erg nieuwsgierig hoe het er daar aan toe gaat. In deze markthal doet de bevolking zijn boodschappen. Alles ligt er door elkaar heen: een vleeskraam naast een viskraam, daarnaast kleding, groenten... en dan opeens: WOLLETJES!!!! Een waar Wolletjes-Walhalla! Aaaahhh!!!! Van de vloer tot het plafond was het glazen winkeltje volgestouwd :-D

Van vriendlief mocht ik uitzoeken wat ik maar wilde, ow, wat een feest! Het bleken allemaal Turkse garen te zijn, erg goedkoop en van mooie kwaliteit. Ik heb mijn best gedaan en ging niet met lege handen naar buiten; zie hier de buit:

Zo zacht, zo mooi van kleur, echt super! Jullie zien vanzelf wel wat ik er van maak, de plannen liggen klaar ;-)

's Avonds was er op een plein in de stad een concert dat live op tv werd uitgezonden ter ere van het 10-jarige EU-lidmaatschap, dat was geinig om mee te maken, al waren de artiesten voor ons natuurlijk net zo onbekend als alle andere Litouwers.

Vrijdag zijn we met ons tweeën met de bus naar een mega-groot winkelcentrum gegaan. In de stad zijn er namelijk geen winkelstraten zoals wij dat kennen (wel hier en daar een boetiekje, een supermarktje en een souvenirwinkeltje), maar grote winkelcentra met heel grote supermarkten en allerhande winkels aan de rand van de stad, erg leuk om eens te zien.
Zaterdag hebben we nog wat door de stad gewandeld en zijn we nog aan de rand van de stad 2 kleinere winkelcentra tegengekomen.

Het was een erg avontuurlijke reis, we hebben heel veel gezien, veel informatie gekregen van de zoon en zijn vriendin en snappen nu waarom hij daar woont: het leven is daar minder gehaast en eenvoudiger. De natuur is mooi het land bevind zich in een snelle ontwikkeling.
Kortom, wij hebben er van genoten!
We hebben nog veel meer foto's en ik kan nog heel veel vertellen, maar dan wordt het helemaal zo'n lang blog.

Morgen begin ik weer met het lezen van wat blogs, want dat is er bij in geschoten, net als haken ;-)

33 opmerkingen:

 1. Prachtig verwoord, het was ook fijn dat je mee ging, en die wolletjes buit... Ik vind het maar weinig hóór, je mocht veel meer uitkiezen, maar wel leuk om je daar zo te zien genieten! ( ik mis wel die glunderende foto...)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, prachtige plek zeg!

  Groetjes,

  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw, wat super zeg.
  Prachtige foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel voor je reisverslag. Dit is inderdaad niet zo voor de hand liggend land om naar toe te verhuizen. Maar nu jullie het met eigen ogen hebben gezien wel beter te begrijpen waarschijnlijk. Wel een land met contrasten (maar gelukkg wel met wol!)
  Ik had je al gemist in blogland, fijn dat je weer terug bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind dat je je erg ingehouden hebt met de wolletjes!!! ;-) Wat een prachtige reis en natuurlijk heel speciaal omdat Remco's zoon daar woont. Leuk om even mee te kunnen genieten door de foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuk verslag van je reis.. ben even met je "meegegaan" naar Litouwen;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Klinkt toch heel goed allemaal! Maar die wolletjes...dat is pas echt speciaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wow wat fijn, mooi, gezellig... super!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wat fijn dat je zo'n mooie reis had samen met je lief en het lijkt me ook heel bijzonder die contrasten te zien van arm en rijk.....en je buit is geweldig leuk , misschien zie ik het wel bij het haakcafe ;o)
  groetjes Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een heerlijk verslag meis en wat een leuke foto's! Geen standaard reisbestemming en dat maakt het ook nog eens heel speciaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie blog en prachtige foto's. Jullie hadden ook heel mooi weer, zo te zien!
  En als je dan alles mag kopen wat je wilt in dat wolletjesparadijs en je laat het bij die paar bolletjes.... Dat is ook heel bijzonder!
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi verslag van een bijzondere reis! En dan ook nog met wolletjes scoren! Geweldig!

  Groet, Corine

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jeetje zo kom je nog eens ergens, maar wat ziet het er mooi uit zeg,
  te gekke foto's heb je gemaakt ☺
  Gezellige en fijne (knutsel) dagen ☼
  Liefs van Erica
  {Heidebloempjuh}

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Fijn dat jullie zo genoten hebben van deze reis. Het lijkt me een heel bijzonder land om heen te gaan.
  Ik moet zeggen de je buit van wolletjes wel heel bescheiden is hoor :-) zo'n winkel vol en dan maar 7 bolletjes? Wat ben je toch een bescheiden vrouwtje :-) maar de kleurtjes lijken me wel heel erg mooi. Ik kom ze een keer in het echt bekijken.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dat klinkt als een hele geslaagde vakantie!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heerlijk verslag van jouw bijzondere reis naar een land waar ik hoogstwaarschijnlijk nooit kom.
  Zoals jij kijkt naar die grote verschillen, blijken toeristen hier ook allerlei verschillen waar te nemen. Mooi om de ontwikkelingen in een land door de tijden heen zo te ontdekken.
  Zo te lezen een mooie week.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat leuk en wat een mooi weer hebben jullie gehad!
  En het kan natuurlijk niet uitblijven, toch nog wol gescoord, hihi.
  Liefs Chantal

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heel leuk verhaal om te lezen! Kan me best voorstellen dat dit heel leerrijk en interessant was. Dat het land een omwenteling doormaakt is niet moeilijk nu het bij Europa hoort :-) Jullie hadden in elk geval een hele leuke trip en je bent met hele mooie wol teruggekomen, een mooie herinnering!
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heerlijk zeg. Ga je donderdag nog naar het haakcafe dan hoor ik je verdere verhalen lekker live. Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een indrukwekkend verslag, fijn om mee te mogen kijken. En wat goed van je dat je ook echt wolletjes hebt uitgezocht ;) X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat lief van je om ons mee te nemen op je mooie reis. En wat een schattenjacht !!! Kei mooie wol heb je gekocht.
  Grtjs
  Daniëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Oh ships lees ik me nu een heel positief reisverslag over Litouwen...volgend jaar is er de internationale mini meeting en ik was me danig aan het bedenken met al dat gedoe in de Ukraïne, maar als ik zo bij jou lees hoef ik me daar geen zorgen over te maken. Mmm me misschien toch maar eens wat meer gaan inlezen en de gok wagen. Want dit is natuurlijk een land waar je niet nog eens snel komt...onze vakanties worden altijd door anderen beslist ;)...waar de mini meeting is hihihi... Welkom terug thuis en mooi dat je samen zo met vriendlief hebt genoten en bij zijn zoon en vriendin op bezoek zijn geweest. Dikke knuffels!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een leuk verhaal schrijf je ,en ik vind dat je je nog keurig hebt ingehouden in de wolwinkel....

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat een prachtige omgeving! Je hebt mooie foto's gemaakt, en terug komen met zulke mooie bolletjes is altijd leuk :D

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Leuk om je reisverslag te lezen over een land waar we niet veel van af weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat een leuk reisverslag en mooie fotoos ....enne ....ik had me blut gekocht op kosten van Remco :-)

  Liefs
  Marjo

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wat een geweldig leuk reisverslag met prachtige foto's. Zo zie je nog eens wat anders dan de standaard foto's ;).
  Moest breeduit grijnzen toen je het vinden van de wolletjes beschreef....wat zijn wij toch ook vreemde wezens he....alles stopt gewoon even omdat je wolletjes vind hahahaahahahhaa....

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wow, wat een ervaringen allemaal.... Heel erg leuk om te lezen!
  Soms verwonder ik me er over dat de aarde zo groot is en dat er zoveel verschillende mensen en culturen zijn.
  Je hebt erg leuke foto's gemaakt; dat wolwinkeltje is helemaal te gek!
  En nu thuis de draad weer oppakken, maar wel met de ervaring van Litouwen!

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 29. What a wonderful trip! Thanks for sharing all these lovely pictures, Angélique :-). Beautiful castles and... ohhh, the wooool!! Must have been like paradise but very difficult to chose from ;-). Have a nice weekend! Nata

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Waaaauuuww wat een super mooie ervaring.
  Wat een leuke winkel hihi word je vast erg hebberig van.
  Liefs Angela

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Je had van mijn nog niet hoeven stoppen hoor. Ik vond het een boeiend verslag en ook ik kan me voorstellen hoe het voor je zoon is om daar te wonen. Een stad/land in ontwikkeling. Oud naast nieuw. Betaalbare prijzen, groen, een lieve vriendin. Ik wens hem daar veel geluk. Leuk dat jullie er een kijkje konden nemen om te zien hoe het daar is :-))

  BeantwoordenVerwijderen