vrijdag 18 november 2011

kleine tutorial

Ik zal me er eens aan wagen, hopelijk heeft iemand er iets aan.

Ik zocht op internet naar het stijven van haakwerk, maar vond niet zo veel geweldigs. Suikerwater, maar ja, welke verhoudingen en gaat dat niet heel erg kleven? En hoe blijft dat als mijn kerstkaarten nat worden tijdens het bezorgen? Kant en klare stijfsel, maar is niet echt stijf en niet overal verkrijgbaar... Ik besloot het eens te proberen met verdunde houtlijm en ik ben tevreden met het resultaat: niet helemaal keihard, maar wel heel goed in model en structuur en glittertje blijven goed zichtbaar (houtlijm droogt kleurloos op).
Hier de werkwijze:
Je hebt nodig: -een stuk golfkarton (liefst beetje dik, gewoon van een doos uit de supermarkt)
                      -folie
                      -een bakje
                      -houtlijm
                      -water
                      -garde of iets anders om te roeren, een stokje bv
                      -kopspelden (let op dat je niet die goedkopen gebruikt, die gaan nl roesten)
Ik heb sneeuwsterren gehaakt, dus heb ik eerst een aantal "sterren" op het karton getekend om ze mooi gelijk te krijgen: een rechte lijn, met 2 lijnen door het midden op 60º en 120º (zie ook eerste foto). Het karton bekleden met de folie om te voorkomen dat je werk vast blijft plakken aan het karton.

Doe de houtlijm in het bakje en doe er wat water bij, ik heb een verhouding van ongeveer 1:4, maar dat komt er niet zo nauw op aan. Hoe dikker het mengsel, hoe harder het werk wordt. Goed mengen.

Je haakwerk door het mengsel halen en een beetje laten uitlekken. Op het folie leggen en vastspelden. De punten van de sneeuwster heb ik eerst op de lijnen vastgezet, vervolgens de kleine punten er tussen. Je kunt nu glitter op je werk strooien als je dat wilt (mijn garen heeft al glitters).
Daarna mag het drogen op de verwarming.

Als ik de kerstkaarten klaar heb, zal ik ze wel laten zien.


Oja, ik heb vorig weekend een sneeuwpopje gehaakt, een beetje gebruik gemaakt van het basispatroon van een gelukspoppetje uit het boekje van Annemarie Arts. Oké, hij heeft een beetje een grote neus, maar dat heeft zijn maker ook ;-)

31 opmerkingen:

by Ieke zei

Bedankt voor deze stijfseltip! En hoe je dat moet doen met drogen. Dit vind ik nog eens een heel goede oplossing om mijn sjaal te spannen!

En de sneeuwman is perfect! Zo hoort een sneeuwman te zijn in mijn ogen!

Jacqueline zei

Zo.. een hele tutorial over stijven.. op een heel andere manier.. ik gebruik meestal crack-free, maar dit is ook eens te proberen!
Ik zie al wat figuurtjes liggen! Maar als je de kerstkaarten klaar hebt, zien we er meer van, hé! Dat sneeuwpoppetje is echt grappig!
groetjes Jacqueline

Jacomijn zei

Nou, ik ben er blij mee, hoor, want ik heb ook een paar sterren en was al bij de AH wezen kijken naar spul om ze mee te behandelen. Tot nu toe nog niet meegenomen, omdat ik nog aan het twijfelen was of het wel goed spul zou zijn. Dus dit is een hele goeie !!

En die sneeuwpop vind ik leuk !!!!

Linda zei

Hi,hi, is deze sneeuwpop familie van pinokkio maar hij ziet er wel lief uit en handige tip voor het stijven van haakwerk,ben erg benieuwd naar je kerstkaarten,fijn weekend gr.Linda.

Gonny zei

Ik vind je sneeuwpop echt super.
Wat een gewldige neus haha.

hooksandyarns zei

Thanks for the snowflake stiffening tutorial Angelique. Your little snowman is so cute. :)

Moos zei

Owww wat een scheetje die sneeuwman!!!!
Vind zijn neus super .... past er helemaal bij!

Dank voor de "stijfseltip"! Weer een handig weetje. Ik leer steeds meer :-)

Fijn weekend!!!!!!!

Linda zei

Bedankt voor de stijfseltip! Ik zal het vlug ook eens proberen.
Ik vind je sneeuwpopje zeer geslaagd!
Groetjes,
Linda

Anne-Marie zei

Hoi Angélique, mooie sterren heb je gehaakt. Enne, altijd handig zo'n stijfseltutorial. Ben heel benieuwd naar je kerstkaarten.
Je sneeuwpopje is lief hoor. Groetjes en fijn weekend. Anne-Marie

Pauline zei

Wat zijn die haakwerkjes mooi!
En wat een creatieve oplossing heb je bedacht!
Ik weet wel dat er iets van stijfsel te koop is van HG bij de drogist, heb zulke dingen nog nooit uitgeprobeerd.
Je sneeupop is geweldig!!
Juist door die neus, dus dan ben jij dat vast ooook!!!;)

mums zei

Heey handig Bedankt voor de tip!
Wat een leuke haaksels zie ik....
En supergrappig die sneeuwpop met meganeus :)
Fijn weekend!

Angélique zei

Dank jullie wel!

Haha, die neus! Onderwerp van de dag, hihi, zie ook net pas dat het op de foto wel erg mega er uit ziet, haha! Niet van zijn beste kant zeg maar.

Lien zei

Nou kijk! Zit ik me een week of twee geleden af te vragen hoe ik mijn haakwerk zou kunnen stijven (was al aan het denken aan pretex), en kom ik nu deze post tegen. Dank je dat je het voor ons allemaal hebt uitgeprobeerd en het met ons deelt :-) Daar zijn we wat mee!

Margreet zei

Wat leuk dat je deze stijfseltip met ons deelt! Ik doe het zelf met FrayCheck maar dat is toch wel een prijzige oplossing. Dat suikerwater gedoe snap ik dus ook niet maar dit heb je heel duidelijk uitgelegd hoor!
Mooie sterretjes en guitig sneeuwpoppetje, die steekt overal zijn neus in dus ;-))

Elizabeth zei

Hé Angelique.., die tutorial van je komt als geroepen! Er liggen hier een heleboel snowflakes en stars te krullen.. Ik ga het lekker uitproberen met houtlijn; nooit op dat idee gekomen, wat goed!
Sneeuwpopje is lief om te zien, en die neus is juist leuk; geeft karakter!

Fijn weekend, groetjes Elizabeth

Hallo Peetje zei

heeeeeeeeeeee wat super handig.. houtlijm.. die had ik nog niet gehoord, Leuk om kerststerren te maken, dat geeft me gelijk weer een goed idee voor... laat ik binnenkort wel weten.
Dank je wel voor de uitleg. ik ga het eens proberen. hopelijk kan het ook met een oud flesje houtlijm (hihi) die sneeuwpop ik moest gelijk lachen toen je over de neus begon.... het is me niet opgevallen hoor ;-) leuke pop, toch hoop ik dat we dit jaar niet zo veel sneeuw krijgen als de jaren ervoor. leuk om te zien maar niet als je eruit moet ;-)
Alleen met kerst een beetje dan...

Mindie Hilton zei

So cute, love his nose. I would love for you to join my weekly linky party.
If you like giveaways, I am in the middle of a huge 66 giveaways in one post for an epic Breaking Dawn event. Hope to see you soon.
http://bacontimewiththehungryhypo.blogspot.com/

Marjo zei

Wat zijn jouw gehaakte sterren mooi !!!! Zo mooi...en je kerstmannetje is helemaal SUPER !
Houtlijm ken de ik ...ik gebruikte 'vroeger' Paverpol...

Fijn weekend

Liefs
Marjo

Linda zei

Wat een nuttige tutorial! Dit was iets waar ik ook al lang naar op zoek was! Bedankt!

Sophie zei

Very beautiful!!!!Ilike your blog!!!
Kisses and hugs
Sophie from Greece

Angélique zei

Dank jullie wel! Thank you very much!

Haak en Smaak zei

Bedankt voor deze tip, gaan we zeker ook proberen met een link naar jou website dan natuurlijk!

Lindevrouwsweb zei

Goed idee! Dat wil ik ook nog uitproberen! Bedankt voor je uitleg!

TamaraART zei

Oo, dit is wel een goede tip! Bedankt voor de link! =)

Y:1962!! zei

Dank je voor deze tip!

liaKoolbergen zei

dank je wel voor de geweldige tip maar even een vraag ik heb een poezen mand gehaakt en nu zakt de boven kant toch wel in wil ik het verstevigen heb je een tip hoe ik dat zou kunnen doen bvd

Angélique zei

Ik denk dat bovenstaande manier niet stevig genoeg is voor een kattenmand. Ik heb geen verstand van katten, maar ik zou denk ik een tweede bovenkant haken en tijdens get aan elkaar haken er een stuk stevig plastic in schuiven. Is dat een idee?

Unknown zei

hoelang moet de stof eigenlijk in het mengsel blijven ?
is het even goed onderdompelen en laten drogen of moet het een paar uur weken

Angélique zei

Sorry, ik had uw vraag niet eerder gezien. Gewoon onderdompelen en eventueel een beetje uitknijpen (hoeft niet persé) is voldoende. Pas wel op dat u giede spelden gebruikt, de heel goedkooe (van de Action bv) kunnen kleine roestvlekjes achterlaten.

Anoniem zei

Hallo Angelique, ik zie jouw verhaaltje over de houtlijm nu pas....worden de werkstukken ook watervast hiermee zoals de textielverharders doen? Bedankt voor je antwoord! Fijne dag toegewenst!

Angélique zei

Om heel eerlijk te zijn: ik weet het niet. Je kunt het eens uitproberen met een stukje stof of gehaakt/gebreid proeflapje. Mocht je het uitgeprobeerd hebben, wil je dan je bevindingen hier delen, dan hebben anderen ook meteen een antwoord, dankjewel alvast :-)