vrijdag 16 mei 2014

Cavia's en iets bijzonders gekregen

Wat hebben jullie toch een lieve reacties gegeven op mijn vorige blogpost, dank jullie wel allemaal!

Zelf maak ik gelukkig ook nog wel wat, zo heb ik gisteren de laatste hand gelegd aan 2 cavia's, een mama met baby. Het patroon van de mama-cavia is van Karen van Welzenis, als lid van haar facebookpagina kun je het gratis downloaden tezamen met nog veel meer aparte, leuke patronen, absoluut de moeite waard! En nee, bij mij kun je het patroon niet krijgen, daarvoor moet je echt bij Karen zelf zijn (een nadrukkelijke wens van haar, die we uiteraard respecteren).
Ik haakte het patroon "Cavia Camilla" al eerder (daarbij maakte ik onze toenmalige cavia na) en nu dus een mama met baby:


De baby cavia is een patroon dat je hier kunt vinden, deze maakte ik ook al eerder, zie hier.

Jullie zijn vast al nieuwsgierig naar het bijzondere cadeautje dat ik kreeg ;-)
Ik kreeg van één van mijn cliënten een prachtig zelfgemaakt naaldenmapje, dat ze speciaal voor mij maakte.

Het mapje lijkt niet recht op de foto, maar geloof mij maar, het is kaarsrecht en heel fijntjes geborduurd, met twee draadjes. Het patroontje borduurde ze na van haar eigen mapje. Ze is alleen zelf niet tevreden met het afwerkrandje, want ze weet niet meer hoe het randje moet die ze in gedachte heeft; dat moet een schuin randje zijn en wordt geborduurd van links naar rechts. Als iemand weet welke ze bedoelt en er een beschrijving of filmpje van weet, hoor ik het graag, want dan kan ze het bekijken op haar I-pad.
Deze mevrouw is 92, maar nog heel erg bij de tijd. Als ik oud mag worden zoals zij...

Bedankt lieve mevrouw P., ik zal het mapje koesteren en elke keer dat ik het gebruik aan u denken!

maandag 12 mei 2014

Een deel van mijn moeder's veren

Daar ga ik vandaag mee pronken ;-)
Zie het maar als een eerbetoon aan de handige handen van mijn moeder.

Naar aanleiding van jullie reacties op deze blogpost, waarin een foto was te zien met daarop een klein stukje van een quilt, kwam ik op het idee om eens wat meer quilts gemaakt door mijn moeder te laten zien. Gisteren maakte ik een rondje door hun huis met mijn camera in de aanslag.
Zie hier wat ik tegenkwam:
Deze quilt hangt in het trapgat en is verreweg mijn favoriet. Ik schat dat hij zo'n 160 cm in doorsnede is. Prachtig op de witte muur met de lichtval door de dakkoepel erboven.

Deze donker blauwe met kubussen hangt ook in het trapgat en is ook een grote, ca. 40 x 100 cm

Een prachtig groen beddensprei dat op de foto helaas niet zo goed tot zijn recht komt. Wat een werk moet dat ook zijn geweest!

Deze quilt is ongeveer 120 x 160 cm en bestaat uit ontzettend veel heel kleine stukjes stof, het hangt boven het grote bed.

Dit kleinere vierkant (ook nog zo'n 90 x 90 cm) lag op het bed en is eind vorig jaar, begin van dit jaar gemaakt. 

In de keuken hangt dit kleine werk van ca. 20 x 20 (is in het echt niet scheef, maar vrij moeilijk te fotograferen omdat het wat hoog hangt)

Dit mooie werk trof ik aan op mijn moeder's werktafel en is nog niet af; het is bestemd voor een vriendin.

In Italië hangen nog heel veel mooie werken en nog meer werken zijn weggegeven, gelukkig ligt er ook e.e.a. in mijn huis:
Dit kussen ligt op een stoel, het is gemaakt van lapjes die ik van een medeblogster (Roos van het blog Rozewiezewo) speciaal voor haar kreeg

Van deze (kerst)loper kregen jullie laatst al een stukje te zien, ik vind hem te mooi om alleen met kerst tevoorschijn te halen ;-)

En deze grote (+/- 100 x 100 cm), gemaakt in 2002 (staat geborduurd in het lichtblauwe vlak, links onder), met een heel klein rode vierkantje in het midden :-)
Mijn moeder naait alles met de hand, wat de werkstukken nog mooier en persoonlijker maakt.
Ik hoop dat ze nog veel werkstukken mag maken.

Volgend blogje heb ik vast weer iets te laten zien wat mijn eigen handen gemaakt hebben, maar dan laat ik jullie ook iets speciaals zien dat iemand anders voor mij gemaakt heeft :-)

maandag 5 mei 2014

We waren in... Litouwen!


Ik hoor jullie denken: a. waar ligt dat? en b. wat moet je daar nou?
We beginnen met vraag b.: de zoon van mijn vriend woont sinds een jaar in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen en wij wilden graag zien waar hij woont en wat hem daar gebracht had, de zoon wilde graag zijn woonomgeving laten zien.
Vraag a. is het makkelijkst te beantwoorden met een kaartje
Litouwen heeft als buurlanden: Rusland, Polen, Wit Rusland en Letland, vanaf Eindhoven is het 2 uurtjes vliegen.
We vlogen maandag heel vroeg en werden in Litouwen opgewacht door de zoon en zijn Litouwse vriendin. Zij brachten ons eerst naar het hotel om de bagage te dumpen, waarna we vervolgens met de auto een tourtje door de stad maakten voor een eerste kennismaking. Net buiten de stad hebben we wat gedronken en een lokaal borrelhapje genomen. We gingen nog naar een stuk bos waar moderne kunst was opgesteld, maar dat viel ons allemaal erg tegen. Wat wel een heel leuk onderdeel van het programma was, was een bezoek aan de televisietoren, vanwaar je een schitterend uitzicht had over de stad en de omgeving. 's Avonds aten we (heel goedkoop en erg lekker, zoals in ongeveer elk restaurant) in een gezellig restaurantje traditionele Litouwse gerechten.


Dinsdag gingen we met de auto een heel eind rijden langs eindeloze bossen, uitgestrekte velden en kleine woongemeenschappen, waar ik mij verbaasde over de minuscule huisjes waarin oude mensen wonen en een moestuintje onderhouden, omdat hun inkomen niet meer toestaat. We kwamen uit in de stad Druskinikai, die bekend staat om de vele "welness resorts". We maakten er een wandeling door een nieuw aangelegd park

en daarna door het stadje zelf, waar ik een mooi voorbeeld van het, in mijn ogen, meest opvallende kenmerk van Litouwen namelijk grote contrasten, heb kunnen vastleggen:
Rechts zie je een heel slecht onderhouden grauw blok beton gebouwd in de sovjet-tijd, links een modern gebouw met een veel gezelligere uitstraling.
Na het bezoek aan de stad gingen we naar een museumpark over Litouwen tijdens het communistische regime van de Sovjet Unie; heel indrukwekkend en openbarend.

Woensdag zijn we met de trein naar Trakai gegaan. De trein was modern, maar het spoor is voor het grootste gedeelte flink verouderd. De trein rijdt erg langzaam, seinen gebeurt nog met van die "spiegelei"-bordjes die met de hand omhoog gestoken worden. Mensen nemen niet de moeite om het perron te verlaten via de daarvoor bestemde manieren, maar steken gewoon het spoor over, dat was echt een vreemde gewaarwording.
Trakai is een stadje, gebouwd bij een dubbel kasteel op een (schier)eiland dat erg smal is. We hebben er een schitterende wandeling gemaakt langs het water (waar de vele toeristen niet kwamen) en hebben het prachtige kasteel bezichtigd.
Terug gingen we via de toeristische route, de straat met huisjes en flats en kozen we de bus om dat ook eens meegemaakt te hebben. Dat was een avontuur op zich: een tamelijk oud busje, opgekocht in het buitenland, dat rammelend, hortend en storten over de weg ging. Er was overigens geen eenheid bij de busmaatschappij, want je kon net zo goed een opgekochte touringbus treffen of stadsbus.
Donderdag zijn we met ons tweeën op pad gegaan in Vilnius. We hebben vele straatjes doorkruist en gebouwen bewonderd. Hier een impressie:
Het park waar tot augustus 1991 een gigantisch beeld van Lenin stond,
nu hangt de nationale vlag van Litouwen er te wapperen.
Een gammel houten huisje naast een enorm flatgebouw, ergens midden in de stad.
  
                Een prachtig Middeleeuws gebouw langs de rivier
Een Russisch-Orthodoxe kerk, vol pracht en praal met een bedelend oud vrouwtje er voor.
Een Katholieke kerk
Een heel gammele trolleybus
Een mooi straatje
De markthal
We waren heel blij dat de markthal open was, want het bleek een nationale feestdag te zijn (Litouwen hoort 10 jaar bij de Europese Unie) en we waren toch erg nieuwsgierig hoe het er daar aan toe gaat. In deze markthal doet de bevolking zijn boodschappen. Alles ligt er door elkaar heen: een vleeskraam naast een viskraam, daarnaast kleding, groenten... en dan opeens: WOLLETJES!!!! Een waar Wolletjes-Walhalla! Aaaahhh!!!! Van de vloer tot het plafond was het glazen winkeltje volgestouwd :-D

Van vriendlief mocht ik uitzoeken wat ik maar wilde, ow, wat een feest! Het bleken allemaal Turkse garen te zijn, erg goedkoop en van mooie kwaliteit. Ik heb mijn best gedaan en ging niet met lege handen naar buiten; zie hier de buit:

Zo zacht, zo mooi van kleur, echt super! Jullie zien vanzelf wel wat ik er van maak, de plannen liggen klaar ;-)

's Avonds was er op een plein in de stad een concert dat live op tv werd uitgezonden ter ere van het 10-jarige EU-lidmaatschap, dat was geinig om mee te maken, al waren de artiesten voor ons natuurlijk net zo onbekend als alle andere Litouwers.

Vrijdag zijn we met ons tweeën met de bus naar een mega-groot winkelcentrum gegaan. In de stad zijn er namelijk geen winkelstraten zoals wij dat kennen (wel hier en daar een boetiekje, een supermarktje en een souvenirwinkeltje), maar grote winkelcentra met heel grote supermarkten en allerhande winkels aan de rand van de stad, erg leuk om eens te zien.
Zaterdag hebben we nog wat door de stad gewandeld en zijn we nog aan de rand van de stad 2 kleinere winkelcentra tegengekomen.

Het was een erg avontuurlijke reis, we hebben heel veel gezien, veel informatie gekregen van de zoon en zijn vriendin en snappen nu waarom hij daar woont: het leven is daar minder gehaast en eenvoudiger. De natuur is mooi het land bevind zich in een snelle ontwikkeling.
Kortom, wij hebben er van genoten!
We hebben nog veel meer foto's en ik kan nog heel veel vertellen, maar dan wordt het helemaal zo'n lang blog.

Morgen begin ik weer met het lezen van wat blogs, want dat is er bij in geschoten, net als haken ;-)