vrijdag 17 juni 2016

Antislakkenrand en andere obstakels

Op mijn vorige blogbericht over mijn tuintje kreeg ik de vraag wat een antislakkenrand is. Wel, dat is heel eenvoudig een rand waarmee ik slakken uit mijn moestuinbakken houd :-D
Ik lees af en toe wat op de website van "de makkelijke moestuin" en daar las ik een artikel over de strijd tegen slakken. De meeste mensen die "U-profielen" aan hun bakken hebben gemaakt hebben geen slakken in hun bakken. Een U-profiel is een kunststof strip die in doorsnede een U vormt. Ik naar de bouwmarkt om ze aan te schaffen. Die strips waren van een afmeting dat het heel onvoordelig voor mijn formaat bakken uit zou komen en dan worden het wel heel dure groenten, dat ging het dus niet worden. In mijn schuur vond ik nog vuren-houten latjes (gekregen onder het motto: "jij kunt daar vast wel wat mee"; inderdaad dus :-) ) en een stapeltje planken van een vorige schutting (wie wat bewaard heeft wat ;-) ) en die heb ik als U-profielen aan mijn bakken gemaakt. Hier een schematisch tekeningetje ter verduidelijking:

Kunstige slak hè ;-)
De latjes en planken heb ik netjes gebeitst zodat het lang mee kan gaan en er een beetje toonbaar uitziet. Niet iedereen is voorstander van moestuinbakken beitsen, maar ik heb er voor gekozen het wel te doen (wel met beits op waterbasis), daar ik aangewezen ben op goedkope materialen en zo hoop ik toch lang plezier van de bakken te kunnen hebben. Afgewerkt ziet het er zo uit:
Ik moet zeggen dat ik tot nu toe maar 1 slak in de bak ben tegengekomen en die is nog niet eens aan zijn maaltijd toe gekomen ;-) Waarschijnlijk is die slak zelfs via de coniferen van bovenaf in de bak terecht gekomen. Het lijkt dus goed te werken. Ik ga zeker 1x per dag met een stokje onder de rander helemaal rond de bakken en zelfs daar wensen de slakken niet na te gaan denken over "wat nu?".

Ook heb ik de overbekende bekertjes bier ingegraven, maar daar komen weinig slakken nog op af. Met het eerste blik bier heb ik er nog wel wat dronken kunnen voeren, maar nu we aan het derde blik toe zijn lijken ze toch mijn aangeboden bier te min te vinden (of ik heb gewoon weinig slakken in en rond mijn tuintje).

De aardappelen en courgette verbouw ik in van die grote flexibele kunststof manden (wel eerst gaatjes in maken voor overtollig water, mocht ik je op een idee hebben gebracht) en daar kun je moeilijk houten u-profielen op aanbrengen, dus bedacht ik daar iets anders voor: in bond wat plastic zakken ruwweg om de rand, de handvatten waren daarbij zeer behulpzaam.
Ook deze hindernis blijkt niet eenvoudig te nemen voor slakken, hoera! Slakken zijn gek op courgetteplanten heb ik in eerdere jaren ervaren, de moed was me eigenlijk al in de schoenen gezonken, maar nu gaat het zo te zien toch lukken :-)

Voor het probleem "luizen" heb ik ook een oplossing die tot nu toe voldoende werkt. Ik heb bosjes gesneden riet van de waterkant meegenomen en dat in bosjes onder aan mijn fruitboompjes/struiken gebonden. Dit zijn fijne holletjees voor lieveheersbeestjes maar vooral oorkruipers en die hebben graag een maaltje luis :-) Ik heb wel luizen in de planten gehad, maar heb niet hoeven spuiten, daar ik al genoeg helpers had die graag wilden bedanken voor hun onderkomen.

Op bovenstaande foto zien jullie ook wat koffieprut liggen. Of dat zo goed helpt tegen katten kan ik niet echt bevestigen, maar het schijnt ook goed te zijn voor de planten en het ruikt wel lekker :-)

Nu moet ik alleen nog een oplossing vinden voor de onzichtbare insecten die mijn paprikaplantjes graag lusten (die groeien onder plasticzakken, met slechts heel kleine gaatjes voor ventilatie. Ik weet zeker dat daar geen slakken of rupsen zijn en tocht zijn er hapjes uit de bladeren genomen). Ik vermoed dat het hier om een soort "fruitvliegjes" gaat, al zijn ze net even anders, want die zie ik wel veel bij mijn planten. Ook de lofplantjes vinden ze kennelijk heerlijk :-( Mochten jullie tips hebben, ik houd me aanbevolen :-)

20 opmerkingen:

De Breimeisjes zei

Wow, wat een leerzame blog bij jou! Ik had er nog nooit van gehoord! Ik zal ook eens kijken bij die makkelijke moestuin voor meer tips. Die beestjes op de courgette, daar weet ik helaas niks van.
Succes verder en bedankt voor de tips!
Groetjes,
Akkelien

Michelle zei

Super leuk om zo lekker buiten bezig te zijn. Koffiedik vond mijn roos erg lekker. Het zou ook tegen luizen helpen, maar dit heeft nog geen effect gehad.

Tante Titi zei

Leuke tips!

Es zei

Gier maken van brandnetels en heermoes, beiden in een bak water zetten, suikerklontje erbij (voor snellere gisting) 2 weken in de volle zon zetten. Doe er wel een deksel op want fijn ruikt het niet. Aftreksel zeven en 1 deel gier en 10 delen water in je gieter doen. Deze over je (paprika)planten heen gieten. Beestjes haten d lucht en de planten worden er heel sterk van het is tevens extra mest
Suc6
X Es

Anoniem zei

Koffieprut is ook goed tegen slakken! En het verbetert je grond, dus da's heel goed gedaan van je :-)
Die U-profielen zijn heel handig, jammer dat ik geen bakken heb, maar dat alles in volle grond staat...
Het krioelt hier van de slakken! Biervallen zet ik niet, omdat ik er al eens per ongeluk een pad mee verdronken heb, ocharme!
Huisjes voor oorwurmen zet ik ook ( een omgekeerd bloempotje met stro erin ). Je moet de trucjes maar kennen hé ;-)
Enfin, alleszins beter dan 'vergif' spuiten!!
Fijn weekend nog,
Sigrid

Sofie zei

Ook ik heb last van slakken... Het schijnt dat munt ook helpt, maar bij mij niet! Voorlopig ben ik ook nog volop aan het bijleren, dus kan ik je niet verder helpen, helaas. Fijn weekend

Franciens Haakwerk zei

Met plezier je blogbericht gelezen. Die jantakke slakken :)) goede oplossing heb je bedacht. Het lijkt wel of er dit jaar veel meer zijn.... zachte winters? Bij mij was ook weer het e.e.a. opgegeten, zeer frusterend, gaat bij jou dus niet gebeuren, haha groet Francien

Vera zei

Wat een leerzaam blogje.
Ik tuinier alleen niet in bakken, dus met dat u-profiel kan ik niets.
De door jou genoemde website ga ik ook eens bekijken, kan ik vast ook veel van opsteken.

Dirkje Spreeuw zei

Wat een slimmigheidjes allemaal Angélique 👍 Misschien een idee: een grownwithlove blog. Ik word volger 😉

Dirkje Spreeuw zei

Wat een slimmigheidjes allemaal Angélique 👍 Misschien een idee: een grownwithlove blog. Ik word volger 😉

Sandra zei

Heerlijk inventief! Goed bezig!!
Lieve groetjes,
Sandra

Angélique zei

Haha, dat is goed gevonden, klinkt leuk :-) Maar zoveel interessants heb ik niet over mijn tuintje te vertellen, dus ik houd het wel bij 1 blog ;-)

Angélique zei

De weinige slakken die ik moet wegplukken komen uit de pot met munt dus dat moet een fabeltje zijn, of het is wegens gebrek aan beter ;-)

Angélique zei

Ik heb inderdaad al eens zoiets gelezen, misschien het proberen waard. Dank je voor de tip!

Christine W zei

Je bent goed bezig. En je slak is beeldig! Leuk om te zien hoe je overal toch een oplossing voor vindt.

Elizabeth zei

Ook op het gebied van tuinieren ben je super creatief!
Whahaha, wat zullen de beestjes balen daar bij jou in de tuin...

marmarel zei

Leuk om te lezen! Je brengt de slakken als het ware op een dwaalspoor?!
Groetjes, Marijke

blauwruitje zei

Haha ik heb mijn reactie onder het berichtje gezet van de antislakken rand. Hoe dan ook tuinierse. Groetjes Sandra

Lineke zei

Vorig jaar zag ik dat de bloemen van de courgette steeds werden opgegeten maar slakken zag ik niet. Op een dag zag ik de boosdoeners, de bloemen zaten vol met pissebedden.geen idee wat daaregen te doen is.

Angélique zei

Hoi Lineke, ook ik heb daar nog niets tegen gevonden, die krengen eten alles waar ze niet aan mogen komen. Het is de reden dat mijn bakken bijna leeg staan 😭