donderdag 6 september 2018

Hoogtepunt

Het hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) van onze vakantie was een bezoek aan Pravčická brána, de grootste natuurlijke zandsteenbrug van Europa.
Dit wonderlijke verschijnsel ligt ten Noorden van Praag, tegen de grens met Duitsland aan.


We moesten er een enorme klim voor maken van ruim 7 km (en dan ook echt klimmen, geen geasfalteerd paadje) maar dan zie je ook wel wat!


Op bovenstaande plaatje zie je nog een "rustig" paadje, maar soms was het best ruig. Stenen en boomwortels vormden natuurlijke obstakels waardoor de klim een heel avontuur werd.
Tussendoor was het enorm genieten van het uitzicht.


Regelmatig werden we verrast door stoere rotspartijen


En opeens was hij daar....!
16 meter hoog en 26 meter breed.


WAUW!!!
Ongelofelijk dat moeder natuur zoiets miljoenen jaren geleden heeft kunnen
knutselen!
Deze brug is ontstaan door watererosie, zo indrukwekkend!


Een dak?
Ja, het was een, hoewel niet makkelijk te bereiken, aardig toeristische plek en daar zet men een toegangspoortje en een restaurant neer.


De toegangsprijs en de prijs van het eten viel reuze mee (zoals alle prijzen in Tsjechië), we hadden wel een hapje en drankje verdiend, vonden wij.
Grote vraag was (en is) hoe al het bouwmateriaal voor dit gebouw naar boven is gekomen. De bevoorrading van het restaurant gebeurt kennelijk via een simpel kabelbaantje, maar deze was zeker niet geschikt voor mensen, dus moet het personeel iedere dag deze tocht maken? De route aan de andere kant van de berg bleek wel een stuk korter te zijn, maar is evengoed nog een hele klim. We weten nog steeds niet hoe.
Wij liepen in ieder geval de tocht van ruim 7 km weer naar beneden, dit ging zeker niet eenvoudiger dan omhoog, we hadden onze lichaamsbeweging ruimschoots gehad voor die dag.

17 opmerkingen:

Pauline zei

Wat ziet dat er prachtig uit! Heel mooi. En wat een wandeling, ik doe het je niet na denk ik

juffrouw Ooievaar zei

Wat is het daar mooi, inderdaad jullie hebben je lichaamsbeweging wel gehad ;)
Fijn dat er een restaurant was waar je iets kon gebruiken.
Buurman en Buurman vonden het zeker te ver ;)
Fijne avond, Anita

blauwruitje zei

Wauw wat een uitzicht en dapper hoor zo'n klim! Buurman en buurman thuis gelaten?
groetjes Sandra

Ria, zei

Prachtige foto's van de omgeving. Maar wat MOEDIG om aan zo'n tocht te beginnen. Petje af!

Myriam zei

Lijkt mij een geweldige uitstap! Op vakantie maak ik graag zo'n daguitstappen. Onderweg kan je ongelooflijk vloeken op de onbegaanbare paadjes, maar achteraf geniet je nog na van de foto's en kan je pas echt lachen met je eigen gesukkel. :)

Vera zei

En wat een hoogtepunt, wow wat mooi. Onvoorstelbaar dat de natuur dit kan. En daar heb je die zware wandeling graag voor over.

Angélique zei

Veel te gevaarlijk voor buurmannen ;-)

hobbyrita zei

Echt wel de klim waard dunkt me, wat een pracht van een brug, zomaar natuurlijk ontstaan om dan af te sluiten in een prachtig restaurantje in de buurt, perfect!

Elizabeth zei

Tjonge, wat een tocht was dat... En inderdaad...naar beneden is helemaal niet eenvoudig!
Maar wel heel mooi om te doen en wat een bijzonder natuurverschijnsel die brug...
Ik dacht ook al aan de buurmannen, maar ik lees dat ze geen permissie kregen van jullie om mee te gaan. Heel verstandig hoor..
Misschien woont het personeel wel intern?

Corrie zei

Prachtig mooi zeg. Heel bijzonder om dat te kunnen bewonderen. Je hebt wel een flinke klim gemaakt zeg.

Aritha V. zei

Heel mooi!

zeeuwsmeisje zei

prachtig

Daphne zei

Heel mooi verslag.
Op de foto's vind ik het al indrukwekkend, in het echt is het vast en zeker nog 100 keer mooier.
Wat zullen jullie genoten hebben van deze vakantie zeg.

casa crea d' emilia zei

wat ontzettend mooi Angelique, heel indrukwekkend.

Lieve groetjes,
Emily

ineke zei

prachtig zeg!!!! heb in kaapverdie op slippers bergen beklommen..begon met breed pad waar ook nog een auto op kon... toen smal pad waar alleen een ezel op kon.. toen helemaal niks meer en moest je enorme stappen nemen of glibberde je op los zand weg.. en al die tijd kwam een 80 jarige vriend van mijn overleden man vragen of het lukte en sprong die weer 10x zo snel naar boven!!! ( mijn man was toen 65 en ik 42 maar hadden de grootste moeite om te klimmen en kwamen handen te kort om ons vast te houden of ophoog te trekken) bovenaan bleken er 4 huizen te staan.. 1 van de 80 jarige met zijn vrouw en gehandicapte jongste zoon en de rest van zoon en dochters van hem.. de zakken cement werden op hun hoofd naar boven gebracht en de stenen werden met mallen zelf gemaakt. ja als je die enorme klimpartij elke dag maakt blijf je dus zo snel en lenig.. de kinderen liepen de berg ook dagelijks op en af als ze naar school gingen. ik moest er niet aan denken.. zag peutertjes rondkruipen vlak bij de engste afgronden,, op mijn vraag of er wel eens een kind naar beneden viel werd ontkennend geantwoord.. wel nee!!!!! en wat als het regentijd was?? dan moesten de kinderen toch ook naar school? dan was het helemaal glad en glibberig..

Sandra zei

Aha! Ik dacht al wat te herkennen! Wij hebben het Duitse gedeelte bezocht; de Sächsische Schweiz. Zo’n fántastisch gebied daar!
Erg leuk om te zien, dankjewel voor je reportage!

Christine W zei

Wauw, dat is zeker supermooi! Lijkt me heel bijzonder om gezien te hebben.