vrijdag 23 maart 2012

Hoe haak je een Keltische knoop

Mijn Keltische knoop hebben jullie al gezien; ik had zoiets nog niet eerder gezien op het web, behalve de kleine knopen, bestaande uit meerdere "wegen". Ik wilde een grotere knoop maken uit één oneindige weg (volg maar met je vinger) Ik had dit wel eerder gedaan met koord (erg leuk om te doen ook!), maar daar ik nu helemaal aan de haak ben, wilde ik dit ook uitproberen. Zoals ik het heb gedaan, denk ik dat het min of meer met elke knoop mogelijk moet zijn.

Ik zal proberen de werkwijze te omschrijven.
Je hebt nodig:

 • een klein prikbord
 • een print van een knoop op ware grootte
 • spelden
 • haakgaren met bijpassende naald
 • stukjes van een afstekende kleur om te markeren (of steekmarkeerders)
 • stopnaald
Je begint met de print op het prikbord te spelden. Ik heb de bochten genummerd, omdat deze knoop wel wat veel bochten bevat en de af te leggen weg voorzien van pijlen.

Dan haak je een lange ketting lossen (let op dat je niet strak haakt!), die ongeveer net zo lang is als het midden van de "weg" van de knoop.
Dit kun je makkelijk bepalen door de ketting op de weg te spelden. Ik ben begonnen in het midden, later bleek dat ik een kruising verder moest beginnen, namelijk waar de weg ONDER de kruising ligt (dit om begin en einde onzichtbaar aan elkaar te kunnen maken)
Bevestig de uiteinden nog NIET aan elkaar!

Markeer met een gekleurd draadje of steekmarkeerders de bochten.
Ik heb aan weerszijde van de ketting stokjes gehaakt; 1 stokje in elke losse.
De buitenkant van de bocht vorm je door 2 stokjes in 1 losse, 3 stokjes in 1 losse, 2 stokjes in 1 losse, verder weer 1 stokje in elke losse.
De binnenkant van de bocht haak je door 2 stokjes samen te haken, 1 losse over te slaan en weer 2 stokjes samen te haken.

Aan de andere kant van de lossen haak je ook stokjes, maar dan worden de binnenbochten buitenbochten en andersom. (Ik hoop dat jullie mij nog kunnen volgen, gewoon doen, dan wijst het zich vanzelf; ik ben vanaf hier vergeten foto's te maken).

Dan is het een kwestie van de knoop in elkaar te vlechten. Dit doe je op het bord, waarbij je bochten en kruispunten met spelden op hun plaats houdt. Als de knoop in elkaar zit nog wel op het bord laten en de uiteinden aan elkaar naaien. Zorg er voor dat dit aan de onderkant van een kruising komt.
Naai alle kruisingen met een paar steekjes vast  aan elkaar (hierbij is het handig om enkele spelden weg te halen rond de kruising waar je mee bezig bent). Als je alle kruisingen hebt gehad, kun je met een gerust hart de rest van de spelden verwijderen en is je knoop klaar.
Omdat ik er omheen wil haken heb ik er een frame van lossen om gehaakt. Om te weten hoe het eindresultaat is, zullen jullie (en ik zelf ook) geduld moeten hebben, eerst een amigurumi afmaken (er is nog een andere amigurumi tussendoor gekomen, vandaar dat degene waar ik een stukje van liet zien nog niet klaar is. Die andere laat ik later nog wel eens zien.). Ja Petra (en alle anderen die bij het vorige bericht hun wenkbrauwen optrokken), het lijkt inderdaad of ik van mijn geloof ben gevallen door met meerdere dingen tegelijk bezig te zijn, maar het liep nu eenmaal zo. Het heeft nog steeds niet mijn voorkeur en ik probeer zo snel mogelijk weer terug te gaan naar hooguit 2 projecten tegelijk. Ach, niets moet, het is en blijft hobby ;-)

24 opmerkingen:

 1. Oeoe, ingewikkeld, maar wel een uitdaging!!

  Zeg, die haaknaald die jij gebruikt, is die fijn? Heb al eens overwogen om er zo één aan te schaffen omdat me dat zo fijn vasthouden lijkt, maar helaas heeft de winkel bij ons ze niet en kan ik ze alleen via internet vinden. Ik zou 'm echter graag vantevoren even in m'n hand willen houden om een idee te krijgen hoe zo'n naald in de hand ligt. En nu zie ik dus dat jij er zo één hebt en vandaar dus mijn vraag !! :o)!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eentje? Ik heb er 8! (de meesten van mijn jongste zoon gekregen voor mijn verjaardag, sinterklaas, ed, want ze zijn niet heel erg goedkoop, alhoewel...€ 3,70) Dat toont denk ik wel aan dat ik ze prettig vind, al heb ik ook zo'n zwarte van Prym en die vind ik ook prima. Die simpele metalen vind ik echt niet fijn, die gebruik ik eigenlijk nooit.

   Verwijderen
 2. Oeps, ik krijg een knoop in mijn hersenen als ik het probeer voor te stellen. Maar dat heeft vast met het tijdstip van de avond te maken (bedtijd voor mij...)
  Morgen zal ik het opnieuw lezen; want het is wel heel erg leuk verzonnen!

  Groetjes, elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O jee, ik wilde het juist duidelijk maken... Maar goed dat ik geen juf ben geworden, daar had ik vast niets van gebakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou meis ik ben onder de indruk van je uitleg!
  Je moet er maar opkomen toch!!!!! Ik vind het gewoon waanzinnig knap gedaan en wat is hij mooi geworden!!!!!
  Het is een uitdaging hoor!!!!!

  Misschien dat ik me er in de nabije toekomst ook aan waag. Het doet me zoooo denken aan Schotland (MOOS haar land) en al die schitterende Ketltische patronen *zuchtje van weemoed*

  Ik moet nu eerst ff produktie draaien voor Koninginnendag hihihihi

  Fijn en zonnig weekend!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed duidelijk gemaakt hoor.. Maar ik heb natuurlijk al wel paar keer (kleine bij deze vergeleken) Keltische knopen gehaakt op mijn vierkantjes-blog.. Wel handig zo, op deze manier. Je hebt zo gelijk de goede lengte en je zou anders heel wat langer aan het puzzelen zijn!
  Groetjes Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een uitvinding! Knap gemaakt.

  Groetjes Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Angélique, wat een leuk idee (ik vind die knopen er altijd prachtig uitzien). Mooi en duidelijk uitgelegd hoor! Veel succes verder en ik ben erg benieuwd naar het uiteindelijke eindresultaat. Fijn weekend. Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het er prachtig uitzien en je hebt het super goed uitgelegd. . maar of ik er aan durf te beginnen.. vind het echt wel erg mooi!! Enfin, eerst mijn rokje af!! ;-)
  Fijn, zonnig weekend!!
  liefs, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Amazing ! It's so tricky... but the result is great !
  Have a nice week-end.
  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een supergoed idee! Het ziet er ingewikkeld uit, maar eigenlijk werkt jouw beschrijving dus erg logisch. Weer een idee erbij, dankjewel! Nu nog een winkel vinden waar ze potjes tijd verkopen. Ik heb er vorige week op de beurs naar gevraagd, maar de mevrouw van de stand keek wel erg vreemd naar me, haha!
  Succes met je verdere projecten,
  Angélique

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Joh wat een wereld idee!
  Super dat je het hebt uitgewerkt en met ons deelt,
  ik zet het op pinterest want dit is zeker iets wat ik wel eens wil proberen :)
  Dank je.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tjonge wat een werk om dit allemaal op papier te zetten en te verduidelijken met foto's. Ik vind het wel een uitdaging om het eens te gaan proberen. Ik vind het resultaat in ieder geval prachtig!
  Dank je wel voor je beschrijving :)

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik was me in de week nog aan het afvragen hoe je dat deed!
  thx voor de uitleg!!! echt wel knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Very nice! but very difficult!! Ha ha ha
  Thanks for your comment ... =)
  kisses

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wowwww wat prachtig .......super uitgelegd ook ....

  Liefs
  Marjo

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Whaha, dit is echt een project dat je gewoon moet doen met de pc voor je neus, verstand op nul en gewoon maar gaan. Want als ik er over na ga denken, dan snap ik er helemaal niets van! Ik vind het eindresultaat (of voorzover het nu klaar) is in ieder geval helemaal gaaf! Lijkt me een vet leuke pannenlap, of is dat een flinke belediging voor zo'n waar kunstwerk?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een leuk idee, slim uitgedacht. Ik denk altijd dat je goed in wiskunde moet zijn om dit te kunnen, maar zo zal het mij ook wel lukken. Groetjes, Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Leuk dat je dit met ons deelt. Ik vind hem erg mooi geworden en misschien dat ik het ook eens zelf ga proberen, maar nu nog niet. Bij mij liggen ook nog werkjes te wachten!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat leuk! Ik kwam hem vorige week tegen in een engelstalig haaktijdschrift....jouw omschrijving is in 1 ooopslag heel wat sneller te begrijpen dan wat ik daar zag ;) Bedankt voor het delen van dit mooie bijzondere project.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Huh, meen je dat nou???
   Ik heb hem een paar weken terug zitten "uitvinden", had het nog nooit ergens gezien. Welk tijdschrift is het dan? Ik ben wel nieuwsgierig.

   Verwijderen
 20. wow das een lastig klusje...maar het eindresultaat op je tas mag er wezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Goh, wat ingewikkeld om te doen, maar wel heel duidelijk uitgelegd. Misschien lukt het me nog om dit klaar te spelen tegen vrijdag. Het zit namelijk zo, ik ben met een Round Robin notebook begonnen, en 1 van de deelneemsters, mijn oudste dochter, is helemaal weg van alles wat Keltische toestanden betreft. Dus ik dacht, dat ik eventjes zo'n Keltische haakwerkje in haar boekje zou bij voegen. Ik zal dat eventjes maar snel vergeten. Maar ik heb het wel bij mijn favorieten gezet. Heel hartelijk dank voor de duidelijke uitleg.

  BeantwoordenVerwijderen